Hoe kun je zelf een tafel maken?

Hoe kun je zelf een tafel maken?
Toe aan een make-over van je huis, maar niet genoeg geld om nieuwe meubels te kopen? Of u bent een zelfklusser en houdt wel van een kleine uitdaging? Hier de gebruiksaanwijzing om helemaal zelf een eettafel te maken waar u met het hele gezin aan kunt zitten.

Zo maakt u een eigen eettafel!

Het basismateriaal voor deze tafel is vurenhout. Wanneer u dit hout koopt ziet het er nieuw en oonaangetast uit. Wilt u dat uw tafel een authentiek uiterlijk krijgt? Ga dan aan de slag met een schuurmachine en ijzeren kettingen om de planken er oud uit te laten zien.

Zaag drie korte planken op maat voor het tafelblad. Dit is voor de breedte van het blad en kan elke maat zijn die u wilt. Deze drie korte planken maakt u vast aan drie lange planken (ook deze maat kunt u zelf kiezen voor de lengte). Om het blad extra stevig te maken, maakt u een aantal schuine dwarsverbindingen vast aan de onderkant. Het tafelblad is klaar!

Om het tafelblad op bootjes te zetten, komen er kruispoten. Ook deze worden gemaakt van vuurhouten latten. Maak deze met een halfhoutverbinding aan elkaar. Zorg ervoor dat de onderkant zo gezaagd wordt dat de tafel stevig op de grond staat.

De twee kruispoten moeten verbonden worden met een lat, om te voorkomen dat de ze doorzakken. Hiervoor moet er in allebei de kruizen een gat komen. Dit doe je door op de kruizen een vierkant te tekenen, zodat je het gat precies kan uitboren. Daarna moet de lat op de goede maat worden gezaagd, waarna je hem tussen de kruispoten kan klemmen. Wil je de tafel nog steviger hebben? Dan moet je in de uiteinden van de verbindingslat nog twee gaten boren en daar een klosje doorheen doen. Schroef daarna de poten vast aan het tafelblad en dan is je zelfgemaakte tafel bijna klaar!

Om je tafel oud te laten lijken, is het mooi om hem in een donkere kleur te beitsen. De tafel ziet er dan prachtig uit, én hij kan tegen een stootje. Zie jij hem al in je kamer staan? Succes!

Geef een reactie