Zelf jampotten en weckpotten steriliseren

Zelf jampotten en weckpotten steriliseren
Het is enorm leuk om zelf potjes te vullen met allerlei lekker eten en broodbeleg. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte jam, zelfgemaakte chutney, zelfgemaakte pindakaas of zelfgemaakte chocoladepasta.
Uiteraard heb je potjes nodig om deze zelfgemaakte lekkernijen in te bewaren. Het is daarbij wel heel erg belangrijk dat deze potjes goed schoongemaakt zijn, want als ze niet steriel zijn zal je zelfgemaakte product heel snel bederven en dat is zonde. Ook nieuw-gekochte potjes zijn niet steriel en moeten gesteriliseerd worden. Maar, welke potten zijn hier geschikt voor, en hoe doe je dat nou?

Wat is steriliseren?
Welke potten zijn geschikt om te steriliseren?
Methode 1: steriliseren in kokend water
Methode 2: steriliseren in de oven
Methode 3: steriliseren in de vaatwasser
Belangrijk bij het vullen van de potjes na het steriliseren
Vragen, tips of ideeën?

Wat is steriliseren?

Steriliseren is het opzettelijk doden van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Steriliseren wordt gedaan om ongewenste bacterie- of schimmelgroei in de voedsel producten te voorkomen.
Micro-organismen kunnen gedood worden door ze bloot te stellen aan hoge temperaturen. Elk potje wat niet gesteriliseerd is bevat micro-organismen.

Welke potten zijn geschikt om te steriliseren?

Niet alle potjes zijn geschikt om te steriliseren.
Als je potjes gaat uitkiezen om te gebruiken let dan op de volgende aspecten:

  • 1. Kies een potje die zuurbestendig is of een zuurvrij laagje heeft. Potjes die oorspronkelijk gebruikt werd voor zure producten zoals augurken zijn vaak zuurbestendig.
  • 2. Kies een potje met een metalen deksel of een glazen deksel die op zijn plaats gehouden wordt door rubberen ringen en metalen clips.
  • 3. Kies een potje zonder beschadigingen zoals scheurtjes of barsten. Door de hoge temperaturen waaraan het potje tijdens de sterilisatie wordt blootgesteld zou het potje kunnen openbarsten. Bovendien kan er bacteriegroei optreden in de oneffenheden waardoor de kans op bederving groter is.

Methode 1: steriliseren in kokend water

Kook een grote hoeveelheid water. Zet de potjes in een ruime pan of schaal en giet er kokend water overheen. Het is hierbij belangrijk dat de potjes volledig onder water staan. Breng het water vervolgens opnieuw aan de kook en laat het minimaal 15 minuten koken. Nadat de potten minimaal een kwartier in het kokende water hebben gestaan kun je de potten voorzichtig uit de pan of schaal halen. Gebruik hiervoor een keukentang en raak de binnenkant van de pot niet met je handen aan. Het liefst ook even de keukentang steriliseren.
Laat de potjes op hun kop op een schone theedoek drogen.

Methode 2: steriliseren in de oven

De potjes kunnen ook in de oven gesteriliseerd worden. Verwarm de oven hiervoor voor op 160 graden en zet de potjes op een met bakpapier beklede ovenplaat ongeveer 15 tot 30 minuten in de oven.
Deksels en rubbers moeten in kokend water gesteriliseerd worden.

Methode 3: steriliseren in de vaatwasser

Potjes kunnen in de vaatwasser gesteriliseerd worden, mits je gebruik maakt van een programma met een zeer hoge temperatuur +- 100 graden Celsius. Laat ze het volledige programma meedraaien en raak de binnenkant van de potjes niet aan bij het uit de vaatwasser halen van de potjes.

Belangrijk bij het vullen van de potjes na het steriliseren

Er zijn nog een paar belangrijke punten waar je goed op moet letten als je potjes hebt gesteriliseerd.
Ten eerste: raak de potjes na het steriliseren niet meer aan de binnenkant aan! Als je dit wel doet komen er bacteriën van je handen weer in het potje en kun je weer opnieuw beginnen met steriliseren.
Ten tweede: zorg ervoor dat het potje ongeveer de zelfde temperatuur heeft als het product dat je erin gaat bewaren. Als je net warme jam of chutney hebt gemaakt moet je er voor zorgen dat het potje nog warm is als je de producten erin giet. Bij koude bereidingen maak je gebruik van een koud glas. Op deze manier voorkom je dat het glas gaat barsten door de plotselinge temperatuurverschillen.
Ten slotte: ben je niet van plan om de potjes meteen na het steriliseren te gebruiken? Je kunt ze maximaal een uur op de theedoek laten staan voordat je ze weer opnieuw moet steriliseren.

Vragen, tips of ideeën?

Heb je vragen, tips of ideeën met betrekking tot het steriliseren van potjes? Laat het vooral weten door middel van een reactie hier onder.

Geef een reactie