Hoe zelf chips maken?

Hoe zelf chips maken?
Feestje? Borrel? Of gewoon trek in een lekkere snack ’s avonds?
Zelf chips maken is makkelijk en snel. Ideaal dus voor de lekkere trek.
Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis en kun je zo beginnen. Zelf chips maken is ook leuk om samen met kinderen te doen omdat het maken van chips niet zo lang duurt en de gemaakte chipjes zijn een stuk gezonder dan de chips uit de supermarkt. Je kunt namelijk controle kunt uitoefenen op de hoeveelheid zout die je over de chips heen strooit.
Wat voor soort chips je gaat maken kun je helemaal zelf bepalen. Hier heb ik de werkwijze voor ‘standaard’ chipjes beschreven, maar er is natuurlijk veel variatie mogelijk bij het zelf maken van chips. Succes!

Benodigdheden voor het zelf maken van chips
Werkwijze zelf chips maken
Chips variaties
Heb je vragen, tips of ideeën over het maken van chips?

Benodigdheden voor het zelf maken van chips

Voor het maken van 500 gram chips heb je de volgende benodigdheden:

 • Frituurpan met schoon frituurvet
 • Een dunne schaaf of kaasschaaf
 • Zout en naar smaak peper
 • Vergiet
 • Een droge, schone theedoek
 • 500 gram aardappels
 • Een schuimspaan, of iets om de zelf gemaakte chips uit het frituurvet te halen

Werkwijze zelf chips maken

 • Stap 1: Aardappels schilllen. Schil de aardappels en spoel ze even af onder de kraan.
 • Stap 2: Frituurpan verwarmen. Verwarm de frituurpan alvast op tot 170 à 180 graden Celsius.
 • Stap 3: Aardappels in dunne schijfjes snijden. Snijd de aardappels in hele dunne plakjes, het liefst zo dun mogelijk. De dikte waarin je ze nu snijdt bepaalt hoe dik de chipjes uiteindelijk worden. Leg de gesneden plakjes aardappel op een droge, schone theedoek en dep de plakjes droog.
 • Stap 4: Frituren van de chips. Leg de gesneden plakjes aardappel voorzichtig in de frituurpan. Zorg ervoor dat je niet teveel aardappelplakjes tegelijkertijd in de frituurpan bakt anders gaan ze aan elkaar plakken. Schep de plakjes regelmatig los met de schuimspaan om het aan elkaar plakken te voorkomen. Blijf dit doen tot dat de schijfjes lichtbruin kleuren. Je aardappelschijfje is dan een chipje geworden.
 • Stap 5: Uitlekken van de chips. Als de chips klaar is kun je ze voorzichtig uit de frituurpan scheppen en ze in een vergiet laten uitlekken. Je kunt ze ook op een droge doek leggen waarbij de doek het frituurvet opvangt. Het is belangrijk dat de chips goed uitgelekt wordt.
 • Stap 6: Het op smaak brengen van de chips. Nadat de chips goed uitgelekt is kun je het op smaak gaan brengen met zout en eventueel peper als je dat lekker vindt. Bestrooi de chips met zout en schud het nog even goed door elkaar. Eetsmakelijk!! 🙂zelf-chips-maken

Chips variaties

Er zijn meerdere variaties mogelijk op het maken van chips. Zo kun je bijvoorbeeld ook van de aardappelschillen chips maken. Zo ga je verspilling tegen en heb je een lekkere snack ’s avonds.
Ook kun je chips uit de oven maken in plaats van uit de frituur. Een stuk gezonder.
Uiteraard kun je ook variëren in de smaak die je de chips geeft. Denk bijvoorbeeld aan lekkere paprikachips. Hmmm! 🙂

Heb je vragen, tips of ideeën over het maken van chips?

Heb jij vragen, tips of misschien wel hele andere en leuke ideeën over het maken van chips? Laat het vooral even weten door middel van een reactie. Vinden we leuk! 🙂

Geef een reactie