Hoe kun je zelf jam maken?

Hoe kun je zelf jam maken?
 

Zelf jam maken is erg leuk om te doen, en bovendien is zelf gemaakte jam erg lekker. Je kunt het precies naar eigen smaak maken. Jam kan gemaakt worden in allerlei smaken. Er wordt gebruik gemaakt van vers fruit. Wat voor soort fruit er gebruikt word kun je dus zelf bepalen. Erg lekker is bijvoorbeeld verse bramenjam. Eerst samen met een vriend(in) of familieleden bramen plukken in de duinen, en daarna lekker zelfgemaakte jam maken thuis. Zeker de moeite waard. Maar hoe doe je dat nou? Hier leggen we het voor je uit.

Benodigdheden
Steriliseren van de jampotten
Werkwijze
Vragen, ideeën of tips?

Benodigdheden

  • 500 gram vers fruit
  • 500 gram geleisuiker
  • Een weegschaal
  • Een grote pan
  • Een aantal lege jampotjes

Steriliseren van de jampotten

Voordat je jam gaat maken of je potjes gaat vullen met jam is het heel belangrijk dat je schone/steriele potten hebt om de jam in te doen. Een gebruikt potje, maar ook een nieuw gekocht potje is niet steriel. Dit moet steriel gemaakt worden. Gelukkig kun je dit zelf heel gemakkelijk doen. Hier wordt uitgelegd hoe je een potje steriel kunt maken.

Werkwijze

  • Stap 1: Zorg ervoor dat je lege potjes hebt waar je de jam in kunt bewaren. Je kunt hiervoor speciale jampotjes kopen of je kunt gebruikte potjes schoonmaken en gebruiken om de jam in te doen.
  • Stap 2: Schillen en snijden van het fruit voor de jam. Als je jam wilt maken kun je allerlei soorten fruit gebruiken. Zorg ervoor dat eventuele pitten en rotte plekjes eruit gesneden worden.
  • Stap 3: Toevoegen van suiker. Doe het gesneden fruit in de pan en pak daarna de geleisuiker. Er zijn twee mogelijkheden qua hoeveelheid. Wanneer je echt een zoete jam wil, is de verhouding 1 op 1. Dit betekent dat je voor 1 kilo fruit ook 1 kilo geleisuiker nodig hebt. Neem deze verhouding alleen wanneer het fruit van zichzelf niet zo heel zoet is. Wanneer je bijvoorbeeld met zoete aardbeien gaat werken, volstaat een verhouding van 2 op 1. Voor een kilo fruit heb je dan 500 gram geleisuiker nodig.
  • Stap 4: Het koken van de jam. Stop de geleisuiker bij het fruit in de pan. Water is niet nodig, uit het fruit komt al genoeg sap. Zet de pan op de hoogste stand op en blijf goed roeren. Zorg ervoor dat zodra het kookt, je het ‘papje’ nog drie minuten laat doorkoken.
  • Stap 5: Het koelen van de jam. Doe het prutje in de jampotjes, draai de deksels erop en stop het een dag in de koelkast om het af te laten koelen. Resultaat: een heerlijke zelfgemaakte jam!

Vragen, ideeën of tips?

Heb je vragen, tips of ideeën met betrekking tot het maken van jam? Laat het vooral weten door middel van een reactie hier onder.

Geef een reactie