Hoe zelf papier maché maken?

Hoe zelf papier maché maken?
Papier maché wordt regelmatig gebruikt voor het maken van mooie surprises voor verjaardagen of Sinterklaas. Ook kun je een mooie piñata maken van papier maché. Zeker voor kinderen is papier maché erg leuk om zelf te maken omdat het niet al te moeilijk is. Je kunt makkelijk beginnen met het bekleden van een ballon met papier maché om zo bijvoorbeeld een voetbal te maken. Als je later wat meer ervaren en creatief bent kun je gaan experimenteren met moeilijkere vormen. Verschillende vormen kun je maken door gebruik te maken van bijvoorbeeld kippengaas en wc-rollen. Het voordeel van papier maché is dat het relatief goedkoop is. Het nadeel is dat het meerdere dagen in beslag neemt omdat het tussendoor moet drogen.

Benodigdheden om zelf papier maché te maken
Werkwijze – zelf papier maché maken
Versiering – zelf papier maché maken
Papier maché verven
Reliëf creëren in het papier maché
Vragen over het zelf maken van papier maché?

Benodigdheden om zelf papier maché te maken

  • Oud (kranten)papier
  • Behanglijm
  • Een mal

Werkwijze – zelf papier maché maken

Om zelf een papier maché te maken heb je eerst een mal nodig. Dit is de basis van je papier maché en zorgt voor de vorm. Je kunt een mal maken met een ballon, aluminiumfolie of bijvoorbeeld kippengaas. Door gebruik te maken van kippengaas of aluminiumfolie kun je echt zelf vormen gaan creëren.
Als je dat hebt kun je hem gaan beplakken met kranten.

  • Stap 1: Scheur de kranten in lange stroken.
  • Stap 2: Maak de behanglijm klaar zoals aangegeven op de verpakking. Behanglijm kun je kopen bij de Gamma, Praxis of Karwei.
  • Stap 3: Breng verschillende lagen aan op de mal. Zorg ervoor dat de strookjes een beetje overlappen. Een volgende laag leg je dwars over de eerdere laag. Als je de mal achteraf niet verwijderd zijn vier lagen papier maché in principe voldoende.
  • Stap 4: Laat het papier maché meerdere dagen drogen.

Versiering – zelf papier maché maken

Nadat je papier maché een paar dagen goed heeft gedroogd kun je beginnen met het versieren van je papier maché. Dit kun je doen door het te verven, te beplakken en reliëf te creëren.

Papier maché verven

Om ervoor te zorgen dat het verven makkelijk gaat kun je het beste een laagje ‘gesso’ aanbrengen. Gesso is een soort van krijtondergrond. Dit is een hele goede ondergrond voor het schilderen omdat het de bedrukking van de kranten bedekt. Ook heb je nu een witte ondergrond en zorgt het ervoor dat de zuigende werking van het papier minder wordt. Dit kun je kopen bij bouwwinkels of bijvoorbeeld de Xenos en bol.com.

Reliëf creëren in het papier maché

Als je reliëf wilt creëren kun je allerlei materialen aanbrengen onder de papier maché laag. Denk hierbij aan touw, hout, knikkers, schelpen, stenen, wol etc.

Vragen over het zelf maken van papier maché?

Heb je vragen met betrekking tot het zelf maken van papier maché? Of heb je misschien wel ideeën of eigen creaties die je graag wilt delen? Laat het vooral even weten door middel van een berichtje hier onder. Vinden we leuk 🙂

Geef een reactie